(untitled) (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Insonni oʻrab turgan tashqi olam haqidagi dunyoqarashni uch shaklda tasvirlash mumkin: real olam; madaniy (konseptual,tushunchaviy) dunyoqarash; lisoniy dunyoqarash. Real olam deganda insonga bogʻlik boʻlmagan xolda mavjud boʻlgan obyektiv xaqiqat, uni urab turgan muxit (borlik)ni tushunamiz.Madaniy (konseptual, tushunchaviy) dunyoqarash xam jamoaviy, xam shaxsiy tajribalar asosida inson olamni tushunishi jarayonida uning ongida shakllangan, tushunchalar orqali paydo boʻladigan real olamning ifodasi tushuniladi.Madaniy dunyoqarash xar xil xalqda xar xil boʻladi. Bu bir kator omillarga bogʻliq boʻladi, jumladan, jutrofiya, iqlim, tabiiy sharoitlar, tarix, ijtimoiy sharoitlar, din, anʼana, xayot tarzi va boshqalar