TRAVMATIK TOKSIKOZDA PATOLOGIK O’ZGARISHLAR VA UNI DAVOLASH (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Ko'pincha oyoq yumshoq to'qimasining biror katta qismi uzoq vaqt qisilib qolganda to'qima va butun organizmda o'ziga xos o'zgarishlar yuz beradi. Birinchi marta uning klinikasi Italiyada yer qimirlashda ro'y bergan fojiaga asoslangan. Travmatik toksikoz o'pirilish, yer qimirlash, bombardimon qilish, temir yo'l halokatlari va boshqalar vaqtida kuzatiladi.