KATTA MA’LUMOTLAR (BIG DATA) TAHLILIDA AXBOROT XAVFSIZLIGI (Ustozlar uchun, 2025)
Katta ma’lumotlar (Big Data) texnologiyalari hozirgi kunda turli sohalarda keng qo‘llanilib, katta hajmdagi ma’lumotlarni saqlash, qayta ishlash va tahlil qilish imkoniyatlarini ta’minlamoqda. Shu bilan birga, katta ma’lumotlarning xavfsizligi muhim muammo bo‘lib, maxfiylik, ma’lumotlarning yaxlitligi va ruxsatsiz kirish tahdidlari dolzarb masala hisoblanadi. Ushbu tezisda katta ma’lumotlarga asoslangan tahdidlar, ularga qarshi himoya strategiyalari va ilg‘or xavfsizlik usullari tahlil qilinadi.