(untitled) (Ilm fan taraqqiyotida raqamli iqtisodiyot va zamonaviy ta’limning o’rni hamda rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Mazkur tezisda O‘zbekiston Respublikasi pensiya jamg‘armasining hozirgi holati, uning asosiy muammolari va rivojlanish istiqbollari tahlil qilinadi. Pensiya tizimi aholining ijtimoiy himoyasini ta’minlashda muhim rol o‘ynaydi, biroq uning samaradorligi va barqarorligi turli omillarga bog‘liq. Mamlakatda amalga oshirilayotgan iqtisodiy islohotlar, demografik o‘zgarishlar va mehnat bozori dinamikasi pensiya tizimiga sezilarli ta’sir ko‘rsatmoqda. Tezisda pensiya jamg‘armasining moliyaviy barqarorligi, norasmiy bandlikning tizimga ta’siri, pensiya yoshining oshishi va texnologik modernizatsiya kabi muhim jihatlar ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, jamg‘arma mablag‘larini samarali boshqarish, raqamlashtirish jarayonini jadallashtirish, xususiy pensiya jamg‘armalarini rivojlantirish va xalqaro tajribalarni o‘rganish orqali tizimni takomillashtirish imkoniyatlari yoritilgan.