(untitled) (Ilm fan taraqqiyotida raqamli iqtisodiyot va zamonaviy ta’limning o’rni hamda rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola Vladimir Nabokovning muhojirlikdagi murakkab hayot yo‘li, ayniqsa, uning ikkinchi romani “Qirol, dama, valet” (“Король, дама, валет”) ga qaratilgan. Nabokovning dastlabki asarlari qiyin sharoitda yozilgan bo‘lsa-da, uning badiiy uslubi intellektual murakkablik va emosional chuqurlikni uyg‘unlashtirishda rivojlanib borgan. Maqolada romanning asosiy qahramonlari — Drayer, Marta va Frans o‘rtasidagi munosabatlar tahlil qilinadi, bu orqali xiyonat, istak va o‘lim kabi mavzular yoritiladi. Nabokovning kutilmagan syujet burilishlari va burjua dunyosining tasvirlari uning adabiy mahoratini namoyon etadi, shu bilan birga o‘quvchini haqiqat va realillik haqida qayta o‘ylashga undaydi. Shuningdek, maqolada Nabokovning boshidan o‘tkazgan shaxsiy va siyosiy sinovlari, jumladan, Rossiyadagi inqilobiy o‘zgarishlar va uning shaxsiy yo‘qotishlari uning adabiy qarashlariga qanday ta’sir qilgani muhokama qilinadi. “Qirol, dama, valet” Nabokovning ijodiy rivojlanishida muhim bosqich bo‘lib, uning adabiy ovozi va muhojirlik, inson shaxsiyatidagi hamda taqdiridagi ziddiyatlarni tadqiq etadi. Аннотация: Статья посвящена сложному пути Владимира Набокова в изгнании, особенно его второму роману “Король, дама, валет” Несмотря на трудности, с которыми он столкнулся в начале своей карьеры, Набоков развивал уникальный стиль, который сочетал интеллектуальную сложность с эмоциональной глубиной. В статье анализируются отношения между персонажами романа — Драером, Мартой и Франсом, раскрывающие темы предательства, желания и смертности. Использование Набоковым неожиданных поворотных моментов и изображение буржуазного мира свидетельствуют о его мастерстве в создании произведений, которые заставляют читателя переосмысливать восприятие правды и реальности. Статья также касается влияния ранних переживаний Набокова, включая политические потрясения в России и личные утраты, на его литературное видение. “Король, дама, валет” становится важным этапом в творческом развитии Набокова, открывая новые горизонты для его художественного голоса и исследуя темы изгнания и человеческой сложности. Abstract: This article explores the complex journey of Vladimir Nabokov in exile, particularly focusing on his second novel, “King, Queen, Knave” (“Король, дама, валет”). While Nabokov’s early works were written under challenging circumstances, his literary style evolved to present unique intellectual and aesthetic challenges. The article delves into the novel’s plot, which involves the relationships between Drayer, Marta, and Frans, highlighting themes of betrayal, desire, and mortality. Nabokov’s use of unexpected narrative twists and his portrayal of the bourgeois world reflect his growing mastery in blending intellectual complexity with emotional depth. Moreover, the novel’s dark humor and manipulative narrative techniques are explored, illustrating Nabokov’s skill in subverting familiar genres and forcing readers to reconsider their perceptions of truth and reality. The article also touches on how Nabokov’s early experiences, including the political upheaval in Russia and his personal loss, influenced his literary vision. Ultimately, “King, Queen, Knave” serves as a pivotal work in Nabokov’s creative development, offering insights into his evolving artistic voice and the broader themes of exile and human complexity.