(untitled) (Ilm fan taraqqiyotida raqamli iqtisodiyot va zamonaviy ta’limning o’rni hamda rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: ushbu maqolada ko‘zi ojiz o‘quvchilarning jismoniy sifatlarini rivojlantirishda adaptiv jismoniy tarbiya texnologiyalaridan foydalanish samaradorligi yoritilgan. Tadqiqot jarayonida maxsus moslashtirilgan mashqlar yordamida kuch, chidamlilik, muvozanat va koordinatsiya kabi jismoniy sifatlarni rivojlantirish usullari tahlil qilingan. Eksperiment natijalari adaptiv texnologiyalarning samaradorligini isbotladi va ularning o‘quvchilarning jismoniy va psixologik rivojlanishiga ijobiy ta’sirini ko‘rsatdi. Maqolada ushbu texnologiyalarni ta’lim jarayonida qo‘llash bo‘yicha tavsiyalar ham keltirilgan. Аннотация: в данной статье рассмотрена эффективность использования технологий адаптивного физического воспитания для развития физических качеств незрячих учеников. В ходе исследования были проанализированы методы развития таких качеств, как сила, выносливость, равновесие и координация с использованием специально адаптированных упражнений. Результаты эксперимента доказали эффективность адаптивных технологий и их положительное влияние на физическое и психологическое развитие учеников. В статье также представлены рекомендации по применению данных технологий в образовательном процессе. Annotation: this article highlights the effectiveness of adaptive physical education technologies in developing the physical qualities of visually impaired students. The study analyzed methods for enhancing qualities such as strength, endurance, balance, and coordination using specially adapted exercises. Experimental results demonstrated the effectiveness of adaptive technologies and their positive impact on the physical and psychological development of students. The article also provides recommendations for implementing these technologies in the educational process.