(untitled) (Ilm fan taraqqiyotida raqamli iqtisodiyot va zamonaviy ta’limning o’rni hamda rivojlanish omillari, 2025)
Аннотация: данная научная статья посвящена вопросам совершенствования физической и психологической подготовки начинающих спортсменов в тяжелой атлетике. В статье рассматриваются ключевые аспекты физической подготовки, включая силовые тренировки, развитие взрывной силы, гибкости и выносливости, а также важность правильной техники выполнения упражнений. Особое внимание уделено психологии, в том числе развитию уверенности, мотивации и стрессоустойчивости, что необходимо для успешных выступлений и преодоления психологических барьеров на соревнованиях. Представлены методы индивидуализированного подхода к тренировочному процессу и использование ментальных тренировок для повышения результативности и снижения травматизма. Статья акцентирует внимание на важности комплексного подхода, который включает в себя как физическую, так и психологическую подготовку, для достижения высоких спортивных результатов и успешной карьеры в тяжелой атлетике. Annotatsiya: ushbu ilmiy maqola og‘ir atletikada boshlovchi sportchilarning jismoniy va psixologik tayyorgarlikni takomillashtirish masalalariga bag‘ishlangan. Maqolada jismoniy tayyorgarlikning asosiy jihatlari, shu jumladan, kuchli mashqlar, portlovchi kuchni rivojlantirish, egiluvchanlik va chidamlilik, shuningdek, mashqlarni to‘g‘ri bajarish texnikasining ahamiyati ko‘rib chiqilgan. Psixologiyaga alohida e’tibor qaratilgan bo‘lib, unda ishonch, motivatsiya va stressga chidamlilikni rivojlantirish, shuningdek, musobaqalarda muvaffaqiyatli chiqish va psixologik to‘siqlarni yengib o‘tish uchun zarur bo‘lgan masalalar muhokama qilingan. Trening jarayoniga individual yondashuv metodlari va mintaqaviy mashg‘ulotlardan samaradorlikni oshirish va jarohatlarni kamaytirish uchun foydalanish usullari taqdim etilgan. Maqola sportchining jismoniy va psixologik tayyorgarlikni o‘z ichiga olgan kompleks yondashuvning yuqori sport natijalariga erishish va og‘ir atletikada muvaffaqiyatli karyerani shakllantirishdagi muhimligini ta’kidlaydi. Annotation: this scientific article is dedicated to the issues of improving the physical and psychological training of beginner athletes in weightlifting. The article discusses key aspects of physical preparation, including strength training, explosive power development, flexibility, and endurance, as well as the importance of correct exercise technique. Special attention is given to psychology, including the development of confidence, motivation, and stress resistance, which are essential for successful performance and overcoming psychological barriers in competitions. The methods of an individualized approach to the training process and the use of mental training to improve performance and reduce injuries are presented. The article emphasizes the importance of a comprehensive approach, which includes both physical and psychological preparation, for achieving high sports results and a successful career in weightlifting.