OʻZBEKISTONNING BADIIY HUNARMANDCHILIGI VA MOZAYKASI (Ilm fan taraqqiyotida raqamli iqtisodiyot va zamonaviy ta'limning o'rni hamda rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya:Mazkur maqolada Oʻzbekiston badiiy hunarmandchiligi va mozaika sanʼatining tarixiy taraqqiyoti, asosiy yoʻnalishlari hamda zamonaviy rivojlanish jarayonlari tahlil qilinadi. Oʻzbek xalqining madaniy merosini ifodalovchi kulolchilik, zargarlik, kashtachilik, misgarlik va yogʻoch oʻymakorligi singari hunarmandchilik turlari yoritilib, ularning rivojlanish bosqichlari va uslubiy xususiyatlari oʻrganiladi. Shuningdek, mozaika sanʼatining qadimgi davrlardan boshlab islomiy meʼmoriyat va zamonaviy arxitekturadagi oʻrni tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida milliy sanʼatning saqlanishi va rivojlanishiga oid davlat dasturlari, hunarmandchilik va mozaika sanʼatining bugungi kundagi ahamiyati ochib beriladi.Аннотация: В данной статье рассматривается историческое развитие художественного ремесла и мозаичного искусства Узбекистана, их основные направления и современные процессы эволюции. Освещены виды народных ремёсел, отражающих культурное наследие узбекского народа, такие как гончарное дело, ювелирное искусство, вышивка, чеканка по металлу и резьба по дереву, а также их стилистические особенности и этапы развития. Особое внимание уделено мозаичному искусству, его становлению с древних времён, роли в исламской архитектуре и современной городской среде. В исследовании рассматриваются государственные программы по сохранению и развитию национального искусства, а также его актуальное значение в наши дни.