XALQARO MIQYOSDA NIKOH TUZISH VA BEKOR BOʻLISHNING HUQUQIY ASOSLARI, SHUNINGDEK, CHET ELDA OʻZBEKISTON RESPUBLIKASI FUQAROLARI ISHTIROKIDA TUZILGAN NIKOHNI TAN OLISH MASALALARI (Ilm fan taraqqiyotida raqamli iqtisodiyot va zamonaviy ta'limning o'rni hamda rivojlanish omillari, 2025)
So‘nggi yillarda O‘zbekiston Respublikasida chet el fuqarolari va fuqaroligi bo’lmagan shaxslar ishtirokidagi oilaviy munosabatlarni huquqiy tartibga solish masalalari alohida dolzarblik kasb etmoqda. Xalqaro miqyosdada xorijiy davlatlar fuqarolari boʼlgan shaxslar ishtirok etadigan munosabatlar, yaʼni masalan, ularning oʼzaro nikoh tuzishlari yoki umumiy fuqarolikka ega boʼlmagan er-xotinning aliment toʼlash toʼgʼrisida bitim tuzishi horijiy element ishtirokidagi munosabatlar deb ataladi. Oʼzbekiston fuqarolarining chet el fuqarolari bilan nikox tuzishlari sonining sezilarli darajada oshganligidan dalolat beradi. Mazkur holatda chet el element ishtirokidagi xilma-xil munosabatlar, yaʼni nikoh tuzishda, nikohning tugatilishida, nikohni haqiqiy emas deb topishda, er-xotin oʼrtasidagi shaxsiy nomulkiy va mulkiy munosabatlarda, ota-ona va bolalar oʼrtasidagi mulkiy munosabatlarda bir qancha farqli jihatlar namoyon bo’lmoqda