O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASI AHOLISINING DEMOGRAFIK HOLATINI STATISTIK TAHLILI (Ilm fan taraqqiyotida raqamli iqtisodiyot va zamonaviy ta'limning o'rni hamda rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada O‘zbekiston aholisining demografik o‘zgarishlari statistik ma’lumotlar asosida tahlil qilinadi. Tug‘ilish, o‘lim, aholi zichligi va migratsiya jarayonlari demografik tuzilmaning asosiy ko‘rsatkichlari hisoblanadi va ular mamlakatning iqtisodiy rivojlanishi, mehnat bozori hamda ijtimoiy siyosatiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Tadqiqot davomida oxirgi yillardagi statistik ma’lumotlar asosida tug‘ilish darajasining o‘zgarish tendensiyalari, o‘lim ko‘rsatkichlarining sabablari chuqur tahlil qilinadi. Maqolada demografik o‘zgarishlarning iqtisodiyot va ijtimoiy hayotga ta’siri baholanadi hamda kelajak uchun prognozlar ishlab chiqiladi. Aннотация. В данной стате анализируюця демографические изменения населения Узбекистана на основе статистических данных. Рождаемост, смертност, плотност населения и миграционные процессы являюця основными показателями демографической структуры и оказывают непосредственное влияние на економическое развитие страны, рынок труда и социалную политику. В ходе исследования на основе статистических данных последних лет проводиця глубокий анализ тенденций изменения уровня рождаемости, причин смертности. В стате оцениваеця влияние демографических изменений на економику и социалную жизн, а также разрабатываюця прогнозы на будущее.Abstract. This article analyzes the demographic changes in Uzbekistan's population based on statistical data. Birth rate, mortality, population density, and migration processes are the key indicators of demographic structure and have a direct impact on the country's economic development, labor market, and social policy. The study provides an in-depth analysis of birth rate trends and causes of mortality based on recent statistical data. The article evaluates the impact of demographic changes on the economy and social life and develops forecasts for the future.