DORIVOR MOYCHECHAK – MATRICARIA CHAMOMILLA (Ilm fan taraqqiyotida raqamli iqtisodiyot va zamonaviy ta'limning o'rni hamda rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Maqolada Dorivor moychechak – Matricaria chamomilla o‘simligining kimyoviy tarkibi, o‘ziga xos dorivorlik xususiyatlari va xalq tabobatida ishlatilishi haqidagi fikrlar ilmiy asoslab berilgan. Jumladan, sistematikasi, botanik tasnifi, geografik tarqalishi, o‘stirilishi haqida qimmatli ma’lumotlar beriladi. Dorivor moychechakning turli ekologik muhitlarda ya’ni, yorug‘likda yoki soyada o‘sishi, uning o‘sishiga harorat, namlik, shamol ta’siri va tuproq unumdorligining ta’siri o‘rganildi.Annotation: The chemical composition, specific medicinal properties and use in folk medicine of Matricaria chamomilla plant are scientifically substantiated in the article. In particular, valuable information is provided about systematics, botanical classification, geographical distribution, cultivation. The growth of medicinal chamomile in different ecological environments, that is, in light or shade, the influence of temperature, humidity, wind and soil fertility on its growth was studied.Аннотация: В статье научно обоснованы химический состав, специфические лечебные свойства и применение в народной медицине растения ромашки ромашки. В частности, даются ценные сведения о систематике, ботанической классификации, географическом распространении, выращивании. Изучено развитие ромашки лекарственной в различных экологических средах, то есть на свету и в тени, влияние температуры, влажности, ветра и плодородия почвы на ее рост