(untitled) (Ta’limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
Bachadondan anomal qon ketishi zamonaviy tibbiyotda dolzarb muammo bo’lib qolmoqda. Turli mualliflarning fikriga ko’ra, ginekologik bemorlarda ushbu patologiyaning paydo bo’lish chastotasi: o’smirlarda hayz ko’rish boshlanganidan keyingi dastlabki 2 yil ichida 37% hollarda, reproduktiv yoshdagi ayollarda 17 dan 24% gacha, perimenopozal davrda 50-60% gacha va menopauzadan keyingi foydalanishda maksimal qiymatlarga etadi. Bir qator aholi tadqiqotlariga ko’ra, bachadondan anomal qon ketishi tarqalishi 35% ga etadi. Vujudga kelish chastotasidagi bunday farqlar ayolning hayotining turli davrlarida, bachadondan qon ketishining patogenezining ma’lum xususiyatlariga bog’liq.