(untitled) (Ta’limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
Tarixiy jihatdan homiladorlik qandli diabetini davolash faqat ikkita usul bilan amalga oshirilgan: giyohvand bo’lmagan – turmush tarzini o’zgartirish (parhez terapiyasi va jismoniy mashqlar) va birinchisi samarasiz bo’lsa, insulin terapiyasi. So’nggi yillarda butun dunyoda muqobil terapiya usullarini, ya’ni og’iz orqali shakarni kamaytiradigan dorilarni qo’llash imkoniyati faol muhokama qilinmoqda. Insulin qarshiligi (IQ), giperglikemiya, qon zardobida umumiy xolesterin, past zichlikdagi lipoprotein xolesterin - aterogen lipoprotein (LP) va keton tanalarining ko’payishi aniqlanadi.