(untitled) (Ta’limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
Homilador ayolning tanasida uglevod, lipid va aminokislotalar almashinuvining buzilishi gemodinamik o’zgarishlar, fetopatiya, homila va yangi tug’ilgan chaqaloq patologiyasining rivojlanishida patogenetik rol o’ynaydi. Maqolada homilador ayollarda homiladorlik qandli diabet (GDM) va metabolik sindrom – 2-toifa qandli diabetning (QD) rivojlanishidagi metabolik kasalliklarning rolini ko’rsatadigan zamonaviy adabiyot ma’lumotlari tahlili keltirilgan. Insulin qarshiligi (IQ), giperglikemiya, qon zardobida umumiy xolesterin, past zichlikdagi lipoprotein xolesterin - aterogen lipoprotein (ALP) va keton tanalarining ko’payishi aniqlanadi.