(untitled) (Ta’limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
So‘zlovchi, tinglovchi va so‘zlovchining nutqi ishtirokidagi tipik nutqiy vaziyatda so‘zlovchi nutqi bilan bog‘liq harakatlarning ko‘p turlari mavjud.So‘zlovchi o‘z nutqida ,albatta, biror maqsadni ifodalaydi. Bundan tashqari u o‘z tinglovchilarini xabardor qilish yoki asabiylashtirish yoki zeriktirishni o‘z ichiga olgan ba’zi harakatlarni amalga oshiradi; u keyinchalik harakterli ravishda turli harakatlarni amalga oshiradi.Nutqiy akt nazariyasi pragmatikaning kichik sohalaridan biri sifatida kiritilgan. Ushbu tadqiqot sohasi so‘zlar,so‘z birikmalari va gaplarni nafaqat ma’lumot etkazish, balki turli harakatlar orqali komunikativ muloqot usullarining qo‘llanilishini ham o‘z ichiga oladi. В типичной речевой ситуации, включающей говорящего, слушающего и речь говорящего, существует множество типов действий, связанных с речью говорящего. Говорящий, конечно, выражает в своей речи цель. Кроме того, он выполняет некоторые действия, которые подразумевают информирование или раздражение или утомление своей аудитории; Затем он характерно выполняет различные действия. Теория речевых актов включена в качестве одного из подразделов прагматики. Эта область изучения включает в себя не только использование слов, фраз и предложений для передачи информации, но и использование коммуникативных методов посредством различных действий. In a typical speech situation involving a speaker, listener and speaker’s speech, there are many types of actions associated with the speaker’s speech. The speaker, of course, expresses a goal in his speech. In addition, he performs some actions that include informing or annoying or boring his listeners; he then characteristically performs various actions. Speech act theory is included as one of the subfields of pragmatics. This field of study includes the use of words, word combinations and sentences not only to convey information, but also to use communicative methods of communication through various actions.