(untitled) (Ta’limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
Статья посвящена экономическому анализу футбольной индустрии, с акцентом на доходы клубов, трансферы игроков и их влияние на развитие спорта. Рассматриваются ключевые источники доходов футбольных клубов, такие как телевизионные права, спонсорские контракты и продажи атрибутики. Особое внимание уделено вопросам трансферного рынка, где суммарные транзакции между клубами достигли рекордных значений, влияя на финансовую стабильность и развитие команд. Также рассматриваются социальные и культурные эффекты футбольной индустрии, а также ее вклад в экономику города и страны. Статья анализирует, как прибыльные клубы способствуют развитию спортивной инфраструктуры, повышению качества игры и популяризации футбола на глобальной арене. Мақола футбол саноатининг иқтисодий таҳлилига бағишланган бўлиб, унда клубларнинг даромадлари, ўйинчиларнинг трансферлари ва уларнинг спорт ривожига таъсирига эътибор қаратилган. Телевизион ҳуқуқлар, ҳомийлик шартномалари ва атрибутларни сотиш каби футбол клубларининг асосий даромад манбалари кўриб чиқилмоқда. Трансфер бозори масалаларига алоҳида эътибор қаратилди, бу ерда клублар ўртасидаги умумий транзаксиялар рекорд даражага етди, бу эса жамоаларнинг молиявий барқарорлиги ва ривожланишига таъсир кўрсатди. Шунингдек, футбол саноатининг ижтимоий ва маданий таъсири, шаҳар ва мамлакат иқтисодиётига қўшган ҳиссаси кўриб чиқилади. Мақолада даромадли клублар спорт инфратузилмасини ривожлантириш, ўйин сифатини ошириш ва футболни глобал миқёсда оммалаштиришга қандай ҳисса қўшиши таҳлил қилинган. The article is dedicated to the economic analysis of the football industry, focusing on club revenues, player transfers, and their impact on sports development. Key sources of income for football clubs, such as television rights, sponsorship contracts, and attribute sales, are being considered. Special attention was paid to transfer market issues, where total transactions between clubs reached record values, affecting financial stability and team development. The social and cultural effects of the football industry, as well as its contribution to the city and country’s economy, are also examined. The article analyzes how profitable clubs contribute to the development of sports infrastructure, improving game quality, and popularizing football on the global stage.