BACHADONDAN ANOMAL QON KETISHINI PREMENOPOZAL YOSHDAGI XUSUSIYATLARINI O’RGANISH (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
Bachadondan anomal qon ketishi zamonaviy tibbiyotda dolzarb muammo bo'lib qolmoqda. Turli mualliflarning fikriga ko'ra, ginekologik bemorlarda ushbu patologiyaning paydo bo'lish chastotasi: o'smirlarda hayz ko'rish boshlanganidan keyingi dastlabki 2 yil ichida 37% hollarda, reproduktiv yoshdagi ayollarda 17 dan 24% gacha, perimenopozal davrda 50-60% gacha va menopauzadan keyingi foydalanishda maksimal qiymatlarga etadi. Bir qator aholi tadqiqotlariga ko'ra, bachadondan anomal qon ketishi tarqalishi 35% ga etadi. Vujudga kelish chastotasidagi bunday farqlar ayolning hayotining turli davrlarida, bachadondan qon ketishining patogenezining ma'lum xususiyatlariga bog'liq.