FERTIL YOSHDAGI AYOLLARDA SIYDIK YO'LLARI INFEKTSIYALARINING OLDINI OLISHNING ZAMONAVIY USULLARI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
Homiladorlik paytida asemptomatik bakteriuriya darajasi 19% gacha ko'tariladi. Ushbu atama aniq klinik belgilarsiz doimiy mavjudligini (siydikda 10^5 dan ortiq uropatogen mikroorganizmlar) tavsiflaydi. Asemptomatik bakteriuriya asoratlar, shu jumladan homiladorlik pielonefritining rivojlanishi uchun muhim xavf omilidir va majburiy davolanishni talab qiladi. Qarish va estrogen etishmovchiligi vaginal va urotelial epiteliyda o'zgarishlarga olib keladi. Gormon terapiyasini olgan ayollarda siydik bilan birga patogenlari biriktirilgan sirt hujayralari faol ravishda rad etiladi. O'zgartirish terapiyasi bo'lmasa, bazal va parabazal hujayralar ustunlik qiladi, bu esa biriktirilgan uropatogenlar bilan epiteliya ajralishini kamaytiradi - postmenopozal ayollarda relapsning tarqalishining asosiy omili. Estrogenlardan mahalliy foydalanish shilliq qavatlarning holatini tiklash va patogenlarni o'z ichiga olgan ajralgan hujayralar sonini kamaytirish orqali simptomlarni kamaytirishga yordam beradi.