O'SMIR QIZLARDA BALOG'AT YOSHIDAGI BACHADON QON KETISHINI BOSHQARISH, TASHXIS QO'YISH VA DAVOLASH (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
balog'at yoshidagi bachadondan qon ketish bugungi kunga qadar o'spirin qizlarning bolalarga yordam beradigan ob / Gyn shifokorlariga murojaat qilishining asosiy sabablaridan biri bo'lib qolmoqda. Ushbu muammo o'smirlik davrida keng tarqalgan bo'lib, bu ma'lum darajada hayz davrining vositachisi bo'lgan gipotalamus-gipofiz tizimining sekin pishishi bilan bog'liq. Menstrüel tsikldagi o'zgarishlar birinchi hayz boshlanganidan keyin 2 yildan 5 yilgacha davom etishi mumkin. Umumiy ginekologik patologiya tarkibida etakchi o'rinlardan birini egallaydi va quyidagilarni o'z ichiga oladi 50%. Bugungi kunga qadar o'spirinlarda g'ayritabiiy bachadon qon ketishini tashxislash va davolash usullarining samaradorligi muammosi dolzarb bo'lib qolmoqda.