QALQONSIMON BEZNING FUNKTSIONAL HOLATINI HISOBGA OLGAN HOLDA ERTA TOKSIKOZNING PATOGENETIK TERAPIYASINI TAKOMILLASHTIRISH (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
Onaning tiroid patologiyasi homiladorlik jarayonining rivojlanishiga, homila asab tizimining rivojlanishiga, tug'ilmagan bolaning aql-idrokining shakllanishiga salbiy ta'sir ko'rsatadi. Qalqonsimon bez patologiyasi bo'lgan ayollarda homiladorlik va tug'ish paytida turli xil asoratlar, yangi tug'ilgan chaqaloqning holati kuzatiladi, bu esa bu muammoni erta toksikozli ayollarda tiroid holatini o'rganishda etakchi o'rinlardan biriga olib keladi. Ushbu ayollarda homiladorlik va tug'ish asoratlarning yuqori darajasi bilan tavsiflanadi: erta toksikoz, gestoz (54,5%), homilaning surunkali intrauterin gipoksiyasi (22,7%), mehnatning diskoordinatsiyasi (35,2%), erta tug'ilish (18,2%), abort qilish xavfi [G. A. Melnichenko, S. V. Lesnikova, 1999]. Homiladorlik yod tanqisligining ona va homila organizmiga ta'sirini kuchaytiradigan eng kuchli omil yoki D. Glinoer (1997) ma'lumotlariga ko'ra, yod "o'g'irlash" ning qo'zg'atuvchi omili bo'lib, nisbiy yod tanqisligi holatiga olib keladi. Qalqonsimon bez kasalliklari asosan ayollarda kuzatilishi aniqlandi, ko'pincha homiladorlik paytida fiziologik tiroid stimulyatsiyasining kuchayishi tufayli namoyon bo'ladi va rivojlanadi, ayniqsa glinoer (1997) ma'lumotlariga ko'ra, yod tanqisligi bo'lgan mintaqalarda va, ehtimol, erta toksikoz genezisida rol o'ynaydi.