TUXUMDON DISFUNKTSIYASI YUQORI BO'LGAN AYOLLARDA KO’ KRAK BEZI O’SMA KASALLIKLARIGA XAVF OMILINI O’RGANISH (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
Temir tanqisligi holatlari (JDS) va temir tanqisligi anemiyasi (jda) muammosi dolzarbligicha qolmoqda. Ushbu ishda zamonaviy ayollarda temir yo'lning keng tarqalishi va uning oqibatlari masalalari ko'rib chiqilgan. Mualliflar JDS tasnifi, etiologiyasi va temir tanqisligi patogenezini keltiradilar. Maqolaning alohida bo'limi temir almashinuvi masalalariga bag'ishlangan. Sharhda temir metabolizmida ishtirok etadigan asosiy oqsillar va ularning ma'lum bir iz elementning gomeostazini saqlashdagi roli haqida qisqacha ma'lumot berilgan. Hujayradan tashqari temir tarkibini tartibga solishda muhim rol o'ynaydigan gepsidinning funktsional ahamiyati va temirni qayta ishlash jarayonlariga alohida e'tibor beriladi. Gematologiyada gepsidinni qo'llashning eng istiqbolli yo'nalishlari keltirilgan. Jda tashxisini qo'yish mezonlariga e'tibor beriladi. Taqdim etilgan yondashuv, shu jumladan temir tanqisligi va anemiyani o'z vaqtida tashxislash va davolash, ayollar salomatligini saqlash uchun qo'shimcha imkoniyatlar ochadi, shu jumladan.keng tarqalgan ginekologik kasalliklar va kasalliklar, shuningdek ularning ferrodefitsit bilan kechadigan asoratlari bilan. Jda terapiyasi va oldini olish uchun optimal temir preparatlarini tanlash zamonaviy klinik tibbiyotda dolzarb tadqiqot yo'nalishi hisoblanadi.