OILAVIY KITOBXONLIK – ShAXSDA KITOBXONLIK MADANIYATINI ShAKLLANTIRIShNING ASOSI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
Globallashuv fonida milliy qadriyatlardan tobora uzoqlashib, uning o’rnini marginal (qorishiq) madaniyat egallamoqda. Biroq, har qanday yot madaniyat ham ruhan mental xususiyatlarni o’zida aks ettiruvchi shaxsda yuzaga kelgan ma’naviy-axloqiy inqiroz o’rnini to’ldira olmaydi. Shu sababli shaxsni ma’naviy-axloqiy tarbiyalash masalasi tobora dolzarblashmoqda. Kutilgan natijaga erishish uchun shaxsni tarbiyalashda samarali omillardan foydalanishni taqozo etiladi.  Oilaviy kitobxonlik an’anasi va uni qayta tiklash har tomonlama etuk zamonaviy shaxsni tarbiyalashda o’ziga xos o’rin tutadi. Tezisda shu haqida so’z yuritilgan.На фоне глобализации все больше происходит отчуждение от национальных ценностей, и их место занимает маргинальная (смешанная) культура. Однако никакая чужая культура не может восполнить духовно-нравственный кризис, возникший у личности, отражающей в себе ментальные особенности. Поэтому вопрос духовно-нравственного воспитания личности становится все более актуальным. Для достижения ожидаемого результата требуется использование эффективных факторов в воспитании личности. Семейная традиция чтения книг и её возрождение играет важную роль в формировании всесторонне развитой современной личности. В тезисе рассматриваются именно эти вопросы.Against  the  backdrop  of  globalization,  there  is  an increasing detachment from national values, with marginal (mixed) culture taking their place. However, no foreign culture can fill the spiritual and moral void that arises in an individual reflecting mental characteristics. Therefore, the issue of spiritual and moral upbringing of individuals is becoming increasingly relevant. To achieve the desired results, it is necessary to utilize effective factors in the process of personal development. The tradition of family reading and its revival holds a unique place in nurturing a well-rounded, modern individual. This thesis addresses precisely these issues.