PRAGMATIK KOMPETENTSIYA ASOSIDA INGLIZ TILINI O’RGATISHDA ONLAYN TA’LIMNING AXAMIYATI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
Zamonaviy til o‘qitish jarayonida pragmatik kompetentsiya o‘quvchilarning til birliklarini ijtimoiy va madaniy kontekstda to‘g‘ri qo‘llay olish qobiliyatini shakllantirishga xizmat qiladi. Ingliz tilini o‘qitishda bu kompetentsiyani rivojlantirish muhim ahamiyat kasb etadi, chunki u nafaqat grammatik to‘g‘rilikni, balki mazmunan mos va samarali muloqot olib borish ko‘nikmalarini ham talab qiladi.Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, an’anaviy va onlayn ta’lim metodlarini uyg‘unlashtirish pragmatik kompetentsiyani rivojlantirishda eng samarali yondashuv bo‘lib, o‘quvchilarning real muloqot muhitida tilni o‘zlashtirishiga yordam beradi. Kelajakda onlayn ta’lim texnologiyalarining takomillashuvi pragmatik kompetentsiyani o‘rgatish jarayonini yanada samarali qilishiga ishonch bildiriladiIn modern language teaching, pragmatic competence plays a crucial role in enabling learners to use linguistic units correctly within social and cultural contexts. Developing this competence in English language education is essential, as it requires not only grammatical accuracy but also the ability to engage in meaningful and effective communication.Research findings indicate that integrating traditional and online teaching methods is the most effective approach to enhancing pragmatic competence, allowing learners to acquire language skills in a real communicative environment. It is believed that the future advancement of online education technologies will further improve the process of teaching pragmatic competence.В современном обучении языку прагматическая компетенция играет важную роль, помогая учащимся правильно использовать языковые единицы в социальных и культурных контекстах. Развитие данной компетенции в процессе изучения английского языка имеет большое значение, так как требует не только грамматической точности, но и способности вести осмысленное и эффективное общение.Результаты исследования показывают, что интеграция традиционных и онлайн-методов обучения является наиболее эффективным подходом к развитию прагматической компетенции, позволяя учащимся овладевать языком в условиях реального общения. Ожидается, что в будущем совершенствование онлайн-образовательных технологий еще больше повысит эффективность обучения прагматической компетенции.