ПСИХОЛОГИЧЕСКИЕ АСПЕКТЫ ПРОФЕССИОНАЛЬНОГО ФУТБОЛА: ДАВЛЕНИЕ, СТРЕСС И МОТИВАЦИЯ (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
Статья посвящена психологическим аспектам профессионального футбола, включая влияние давления, стресса и мотивации на игроков. Рассматривается, как внешние и внутренние источники стресса влияют на физическую и психологическую подготовленность футболистов, их способность принимать решения в условиях давления. Особое внимание уделяется мотивации, как ключевому фактору преодоления трудностей и поддержания высоких результатов. В статье также анализируются способы психологической поддержки игроков, влияние медиа и болельщиков, а также значимость спортивной психологии в профессиональном футболе.Мақола профессионал футболнинг психологик жиҳатларига бағишланган бўлиб, ўйинчиларга бўлган босим, стресс ва мотивациянинг таъсири таҳлил қилинади. Ташқи ва ички стресс манбаларининг футболчиларни жисмоний ва психологик тайёргарликларига, шунингдек, босим остида қарорлар қабул қилишга қандай таъсир кўрсатиши кўриб чиқилади. Мотивация, қийинчиликларни енгиб ўтиш ва юқори натижаларни сақлаб қолишда асосий омил сифатида алоҳида эътибор қаратилади. Мақолада футболчиларни психологик қўллаб-қувватлаш, оммавий ахборот воситалари ва мухлисларнинг таъсири, шунингдек, спорт психологиясининг профессионал футболдаги аҳамияти таҳлил қилинади.The article is dedicated to the psychological aspects of professional football, including the impact of pressure, stress, and motivation on players. It examines how external and internal sources of stress affect the physical and psychological preparedness of football players, their ability to make decisions under pressure. Special attention is paid to motivation as a key factor in overcoming difficulties and maintaining high results. The article also analyzes ways to provide psychological support to players, the influence of media and fans, and the importance of sports psychology in professional football.