YOSHLAR FUTBOLIDA TRENIROVKA JARAYONLARINI REJALASHTIRISHNING YANGICHA YONDASHUVLARI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
Maqolada yosh futbolchilar bilan olib boriladigan sport tayyorgarlik jarayonlarini rejalashtirish va boshqarish, ko‘p yillik tayyorgarlik bosqichlarida qurilmaviy, blokli-modulli rejalashtirishning zamonaviy yondashuvlari aniqlashtirilgan. Trenirovka jarayonlarini tashkil etish bo‘limlarga bo‘lib tayyorlov jarayonlarini tashkillashtirish, blook-modulli orqali yillik siklni rejalashtirish va shunga asosan jismoniy sifatlarni takomilashtirib jarayoni davom ettirish ko‘zda tutilgan. Blokli-modulli rejalashtirish jarayoni yosh futbolchilar yoshiga qarab jismoniy sifatlarni rivojlantirish va texnik taktik harakatlarga o‘rgatishni to‘g‘ri yo‘lga qo‘yish ko‘zda tutilgan.В статье описаны современные подходы к планированию и управлению процессами спортивной подготовки юных футболистов, структурное, блочно-модульное планирование на многолетних этапах подготовки. Планируется организация тренировочных процессов путем разделения тренировочных процессов на секции, планирования годичного цикла через блок-модули и, исходя из этого, продолжения процесса за счѐт совершенствования физических качеств. Процесс блочномодульного планирования предназначен для развития физических качеств юных игроков и обучения их технико-тактическим действиям в зависимости от возраста.The article describes the modern approaches of planning and management of sports preparation processes with young football players, structural, block-module planning in multi-year training stages. It is planned to organize the training processes by dividing the training processes into sections, planning the annual cycle through blook-modules and, based on this, continuing the process by improving physical qualities. The block-module planning process is intended to develop the physical qualities of young players and train them in technical and tactical actions, depending on their age.