AROMATIK UGLEVODORODLARDA MOLEKULALARARO O‘ZARO TA’SIRLASHUVNING RAMAN SPEKTRLARIDA NAMOYON BO‘LISHI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
Suyuq aromatik uglevodorodlar - bromobenzol, dioksan, toluolning tebranish spektrlari Raman spektroskopiyasi yordamida keng chastota diapazonida o'rganiladi. Atomlarning alohida guruhlarining burilish tebranishlarining namoyon bo'lishi past chastotali spektrlar bo'yicha olingan ma'lumotlardan aniqlanadi. Benzol hosilalarida metil va galoid guruhlarining potentsial to'siqlarini hisoblash uchun yarim empirik usuldan foydalanish imkoniyati ko'rsatilgan.The vibrational spectra of liquid aromatic hydrocarbons – bromobenzene, dioxane, toluene - are studied in a wide frequency range by means of Raman spectroscopy. The manifestation of torsional vibrations of individual groups of atoms is established from the obtained data on the low-frequency spectra. The possibility of using a semiempirical method for calculating the potential barriers of methyl and halide groups in benzene derivatives is shown.