НАТ БЕҲБУДИЙ МАЪНАВИЙ МЕРОСИ- Учинчи Ренессанс тарихий пойдевори. (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
Янги Ўзбекистонни барпо этиш халқ тарихи, мустабид тузум даврида орзу-умид шаклида бўлган ғоя ва қарашларни тахлил қилиш, адолатли баҳолаш ва улар орқали бугунги яратувчанлик мақсадларинини англаш муҳим аҳамиятга эга. Шу ўринда жадид боболаримиз томонидан яқин тарихимизда мерос бўлиб қолдирилган бой маънавий мерос методологик рол ўйнайди. Бу хусусда Ўзбекистон Республикаси Президенти Ш.Мирзиёев «Умуман, биз жадидчилик ҳаракати, маърифатпарвар боболарим меросини чуқур ўрганишимиз керак. Бу маънавий хазинани қанча кўп ўргансак, бугунги кунда ҳам бизни ташвишга солаётган жуда кўп саволларга тўғри жавоб топамиз. Бу бебаҳо бойлиқни қанча фаол тарғиб этсак, халқимиз айниқса, ёшларимиз бугунги тинч ва эркин ҳаётнинг қадрини англаб етади» деб таъкидлайди (1.3.). Ушбу фикрлар ХIХ асрлар охири ва ХХ аср бошларида Туркистонда шаклланган халқ миллий-озодлик ҳаракати етакчилари жадид боболаримиз меросини бугунги кун талаблари асосида ўрганиш уларда фаҳрланиш туйғусини шакллантиради.