(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2025)
Аннотация: В статье рассматриваются цветовой символики в произведениях Михаила Булгакова представляет собой актуальный и многогранный аспект его творчества. Цветовая символика играет ключевую роль в создании художественного мира автора, подчёркивая философские идеи, эмоциональное состояние персонажей и общую атмосферу произведений. В центре внимания работы — анализ использования цвета как выразительного средства в романе «Мастер и Маргарита», а также в других произведениях Булгакова. Особое внимание уделяется взаимодействию цветовой символики с литературными приёмами и мифологическими, библейскими и философскими аллюзиями, которые Булгаков активно использует в своём творчестве. Цель исследования — выявить глубину и многозначность цветовой символики, её роль в раскрытии смыслов произведений и воздействии на читателя. Abstract: The article examines the color symbolism in the works of Mikhail Bulgakov, which represents a relevant and multifaceted aspect of his work. Color symbolism plays a key role in creating the author’s artistic world, emphasizing philosophical ideas, the emotional state of the characters and the general atmosphere of the works. The focus of the work is the analysis of the use of color as an expressive means in the novel “The Master and Margarita”, as well as in other works by Bulgakov. Particular attention is paid to the interaction of color symbolism with literary devices and mythological, biblical and philosophical allusions, which Bulgakov actively uses in his work.The purpose of the study is to reveal the depth and ambiguity of color symbolism, its role in revealing the meaning of works and its impact on the reader. Annotatsiya: Maqolada Mixail Bulgakov asarlaridagi rang ramziyligi ko’rib chiqiladi, bu uning ishining dolzarb va ko’p qirrali tomonini ifodalaydi. Rang ramziyligi muallifning badiiy dunyosini yaratishda asosiy rol o’ynaydi, falsafiy g’oyalarni, personajlarning hissiy holatini va asarlarning umumiy atmosferasini ta’kidlaydi. Asarning diqqat markazida Bulgakovning boshqa asarlarida bo’lgani kabi, "Master va Margarita" romanida ham rangning ifoda vositasi sifatida ishlatilishi tahlil qilinadi. Bulgakov o’z ishida faol foydalanadigan adabiy uslublar va mifologik, bibliyaviy va falsafiy ishoralar bilan rang ramziyligining o’zaro ta’siriga alohida e’tibor beriladi. Tadqiqotning maqsadi rang ramziyligining chuqurligi va noaniqligini, uning asarlarning ma’nosini ochish va o’quvchiga ta’sir qilishdagi rolini ochib berishdir.