INGLIZ VA O‘ZBEK TILIDAGI SO‘ZLASHUV FRAZEOLOGIZMLARNING LINGVOMADANIY XUSUSIYATLARI (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2025)
Anotatsiya: Mazkur maqolada ingliz va o‘zbek badiiy asarlarida qo‘llanilgan so‘zlashuv frazeologizmlarining lingvomadaniy xususiyatlari tahlil qilinadi. Frazeologizmlarning xalq madaniyati, tarixi va qadriyatlarini aks ettirishdagi roli o‘rganilib, ularning badiiy nutqdagi ahamiyati yoritiladi. Shuningdek, ikki til o‘rtasidagi frazeologik birliklarning o‘xshash va farqli jihatlari qiyosiy tahlil qilinadi. Ushbu tadqiqot natijalari tilshunoslik va adabiyotshunoslik sohalari uchun muhim ilmiy ahamiyat kasb etadi.         Abstract: This article analyzes the linguocultural features of conversational phraseological units used in English and Uzbek literary works. It examines their role in reflecting the culture, history, and values of the peoples, as well as highlights their significance in artistic speech. Additionally, a comparative analysis of the similarities and differences of phraseological units in both languages is conducted. The results of this research hold important scientific significance for the fields of linguistics and literary studies.