SUN’IY INTELLEKT VA BIOETIKA, TA’LIMDA ROBOTLAR VA INTELLEKTUAL TIZIMLARNING AXLOQIY IZOHLARI (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya:Mazkur maqola sun’iy intellekt (SI) va bioetika o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikni, ayniqsa, ta’lim sohasida robotlar va intellektual tizimlarning axloqiy izohlarini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Sun’iy intellekt va robotlar ta’lim tizimiga qanday ta’sir ko‘rsatishi, o‘quvchilarga axloqiy qarorlarni qanday shakllantirishi va bu jarayonda yuzaga keladigan axloqiy muammolar ko‘rib chiqiladi. Shu bilan birga, intellektual tizimlarning ta’limda samarali ishlatilishi va ular bilan ishlashda yuzaga keladigan etik masalalar, shuningdek, o‘qituvchilar va talabalar o‘rtasidagi o‘zaro munosabatlarda ehtiyotkorlik muhokama qilinadi. Maqolada shuningdek, sun’iy intellekt texnologiyalarining ta’limda axloqiy muvozanatni saqlash uchun qanday yondashuvlar talab qilishi haqida ma’lumotlar beriladi.