ALISHER NAVOIY SHE'RIYATIDAGI AYOL TASVIRI (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu maqolamizda Alisher Navoiy asarlaridagi ayol timsollari va ularning ta’riflanganlik darajalari haqida so’z boradi. Navoiy o‘z asarlarida ayollar balki hukmdor ayollar obrazini keng yoritgan. Sharq olamida musulmon ayollarining ijtimoiy hayotdagi faolligini ko‘rsatishga katta e’tibor bergan. Maqolada Alisher Navoiyning “Tarixi mulki Ajam”, “Xamsa” asarlaridagi yurt ravnaqi uchun kurashgan hukmdor ayollar, ijtimoiy faol bo‘lgan malikalar, ilm-fan sohasidagi iiqtidorli qizlar, san’atga oshuvta bo‘lganlar siymosi madh etilgan. Ular davlat boshqaruvini, ilm-ma’rifatni egallab, yurt tinchligi, xalq farovonligi uchun kurashgan lider ayollar timsolidir. Aliasher Navoiy ijodida ayollar gender tengligi masalasi, davlat boshqaruvida hukmdor ayollar siymosi va ularning davlat boshqaruvidagi ahamiyati yorqin obrazlar orqali yaratilgan.