TILDAGI MILLIY O'ZLIKNI ANGLASHNING KOGNITIV MODELLARI (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Tilda milliy o'zlikni anglash — bu tilning madaniyat, tarix va identitet bilan bog'liq jihatlarini o'rganishga qaratilgan muhim tadqiqot sohasidir. Tilda ifodalangan fikrlar, qadriyatlar va an'analar xalqning o'ziga xosligini aks ettiradi. Ushbu annotatsiyada tildagi milliy o'zlikni anglashning kognitiv modellari va ularning ahamiyati ko'rib chiqiladi.Tildagi milliy o'zlikni anglashning kognitiv modellari til va madaniyat o'rtasidagi murakkab munosabatlarni ochib beradi. Ushbu modellar xalqning identitetini, qadriyatlarini va urf-odatlarini tushunishda muhim ahamiyatga ega. Kelajakda bu sohada olib boriladigan tadqiqotlar milliy o'zlikni anglashni chuqurlashtirishga xizmat qiladi.Аннотация: Национальная идентичность в языке является важной областью исследований, направленной на изучение аспектов языка, связанных с культурой, историей и идентичностью. Мысли, ценности и традиции, выраженные в языке, отражают самобытность народа. В данной аннотации рассматриваются когнитивные модели национальной идентичности в языке и их значение. Когнитивные модели национальной идентичности в языке раскрывают сложную взаимосвязь между языком и культурой. Эти модели важны для понимания самобытности, ценностей и традиций народа. Будущие исследования в этой области послужат углублению понимания национальной идентичности.Abstract: National identity in language is an important field of research aimed at studying aspects of language related to culture, history and identity. Thoughts, values ​​and traditions expressed in the language reflect the identity of the people. This annotation examines the cognitive models of national identity in language and their importance. Cognitive models of national identity in language reveal the complex relationship between language and culture. These models are important in understanding a people's identity, values ​​and traditions. Future research in this area will serve to deepen the understanding of national identity.