4-5 YOSHLI BOLALARDA E’TIBOR,XOTIRA VA MANTIQIY FIKIRLASHNI RIVOJLANTIRISHDA MENTAL ARIFMETIKANING AHAMIYATI. (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2025)
ANNOTATSIYA. Ushbu maqolada mental arifmetikaning asosiy tamoyillari, usullari va uning taʼlim jarayoniga qo‘shadigan hissasi tahlil qilingan. Shuningdek, bolalarning aqliy qobiliyatlarini rivojlantirishda mental arifmetikaning ta'siri, o‘yinlar va interaktiv faoliyatlar orqali amalga oshirilishi ko‘rsatib berilgan.  Mental arifmetika orqali bolalar raqamlar bilan ishlashni o‘rganib, matematik ko‘nikmalarini rivojlantiradilar, bu esa ularning umumiy intellektual rivojlanishiga ijobiy ta'sir ko‘rsatadi. Ushbu tadqiqot natijalari, maktabgacha taʼlim muassasalarida mental arifmetika dasturlarini joriy etishning zarurligini ta'kidlaydi va pedagoglarga bolalarning aqliy rivojlanishini qo‘llab-quvvatlashda yangi yondashuvlarni taklif etadi.