PEDAGOGIK TADQIQOTLARNING MAZMUNI VA MOHIYATI - Mirjalilova Mohlaroyim (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Pedagogik tadqiqotlar ta’lim va tarbiya jarayonlarini ilmiy asosda o‘rganish, takomillashtirish va samaradorligini oshirishga qaratilgan tadqiqot faoliyatidir. Ushbu tadqiqotlar ta’limning nazariy va amaliy masalalarini hal qilish, zamonaviy pedagogik texnologiyalarni ishlab chiqish va ularni joriy etish, shuningdek, ta’lim tizimidagi muammolarni aniqlash hamda ularning yechimlarini topishga xizmat qiladi. Tadqiqotlarning mazmuni ta’lim jarayonidagi subyektlar — o‘qituvchilar, o‘quvchilar va ularning o‘zaro aloqalari bilan bog‘liq pedagogik jarayonlarni tahlil qilishdan iborat. Mohiyat jihatidan esa pedagogik tadqiqotlar ta’lim-tarbiya metodlarini ilmiy asoslarga tayangan holda tahlil qilish va yangilash orqali ijtimoiy ehtiyojlarga mos ta’lim tizimini shakllantirishga qaratiladi. Bunda ta’limning psixologik, sotsiologik va texnologik omillari inobatga olinadi. Shuningdek, tadqiqotlar natijasida olinadigan ma’lumotlar ta’lim sifati va samaradorligini oshirish, shaxsning rivojlanish ehtiyojlarini qondirish va jamiyatning ma’naviy-madaniy taraqqiyotiga hissa qo‘shishda muhim ahamiyat kasb etadi.