ENDEMIK BOʻQOQ BILAN KASALLANISHNING XUDUDLAR BO‘YICHA TARQALISHI - Usmanova Nilufar Yandash qizi; Xamzayeva Nilufar Toshtemirovna; Berdiqulova Dilfuza Muratovna; Abdukaxarova Muattar Faxriddinovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Qalqonsimon bezni paypaslashda aholi orasida tugunli buqoq 3- 5% bemorlarda, skrining ultratovush tekshiruvi (US) va to‘qimalarning otopsisi paytida 20-35% da qayd etilgan. Tugunli toksik bo‘lmagan buqoq rivojlanishi uchun ko‘plab etiologik omillar mavjud (endemik buqoq, Federal Endokrinologiya fanlari tomonidan o‘tkazilgan epidemiologik tadqiqotlarga ko‘ra markazi, Rossiya Federatsiyasida aholi yod tanqisligi kasalliklarini rivojlanish xavfi bo‘lmagan hududlar yo‘q.