SEMANTIK OB’EKTLAR - Tojimamatov Israiljon Nurmamatovich; Mashrabova Charosxon Qahramonjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Semantik ob’ektlar mavzusi tilshunoslik, falsafa, informatika va psixologiya kabi sohalarda muhim o’rin tutadi. Ular til va ma‘no o’rtasidagi aloqani tashkil etuvchi va atrofdagi dunyo, hodisalar yoki tushunchalarni ifodalovchi ob’ektlardir. Ushbu maqola semantik ob’ektlarning ta’rifi, ularning turlari, til va sun’iy intellektdagi o’rni, shuningdek, jamiyatdagi ahamiyatini tahlil etadi. Semantik ob’ektlar real va g’oyaviy dunyo o’rtasidagi bog’lanishni ko’rsatib, ma’no yaratishda asosiy vosita hisoblanadi. Til orqali ifodalangan har bir so’z yoki ibora semantik ob’ekt sifatida o’ziga xos ma’no va tushunchani aks ettiradi. Maqolada semantik ob’ektlarning jismoniy va abstrakt turlari, ularning ijtimoiy, simvolik va ko’plik shakllari, shuningdek, bu ob’ektlarning kompyuter ilmlarida va tabiiy tilni qayta ishlashda qanday qo’llanilishi muhokama qilinadi. Shu bilan birga, semantik ob’ektlar sun’iy intellekt tizimlarida ma’lumotlarni tahlil qilish, qarorlar chiqarish va ma’lumotlarni izlashda qanday rol o’ynashini ko’rib chiqiladi. Ushbu maqola semantik ob’ektlar konseptsiyasini chuqurroq tushunishga yordam beradi va turli fanlarda ularning qo’llanilishiga yangi yondashuvlarni taqdim etadi.