TOAD DATA MODELER YORDAMIDA MA’LUMOTLAR BAZASINI LOYIHALASH VA OPTIMALLASHTIRISH - Tojimamatov Israil Nurmamatovich; Abdumutalova Husnida SaidAhmad qizi; Mamajonova Sarvinoz Abrorjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Toad Data Modeler dasturi ma’lumotlar bazasini loyihalash, optimallashtirish va boshqarishda foydalaniladigan ilg’or vosita hisoblanadi. Ushbu maqolada, Toad Data Modeler dasturining asosiy vazifalari, uning ma’lumotlar bazasini loyihalashdagi ahamiyati va samaradorligi, shuningdek, dastur yordamida tizimlarni optimallashtirish va xatoliklarni aniqlash jarayonlari batafsil yoritilgan. Dastur foydalanuvchilarga ma’lumotlar bazasining tuzilishini vizual tarzda yaratish, diagrammalar yordamida tizimdagi bog’lanishlarni tahlil qilish, optimallashtirish va xavfsizlikni ta’minlash imkoniyatlarini beradi. Toad Data Modeler ko’plab sohalarda, jumladan, bank tizimlari, e-tijorat, sog’liqni saqlash va ta’limda keng qo’llaniladi. Maqolada dastur yordamida yaratilgan amaliy misollar orqali Toad Data Modeler ning tizimni tezlashtirish, resurslarni tejash va xatoliklarni aniqlashda qanday ishlashi ko’rsatilgan.