MAGNETIK-REZONANS SPEKTROSKOPIYASIDA XOLIN VA KREATININNING DIFFUZ ASTROSITOMA TASHXISIDAGI ROLI - Ibragimov Sardorbek Tolib o’g’li; Shokirova Mehruza Komiljon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Magnetik-rezonans spektroskopiyasi (MRS) diffuz astrositomalarni tashxislashda muhim bo‘lgan invaziv bo‘lmagan tasvirlash usulidir. Xolin (Cho) va kreatinin (Cr) MRS da tahlil qilinadigan muhim metabolitlar bo‘lib, ular tashxis va prognoz jihatdan katta ahamiyatga ega. Xolin hujayra membranalarining aylanishi belgisi sifatida astrositomalarda ko‘paygan hujayra proliferatsiyasi tufayli oshadi, kreatinin esa energiya metabolizmining barqaror ko‘rsatkichi sifatida ishlatiladi. Cho/Cr nisbati ko‘pincha past va yuqori darajali glial o‘smalarni ajratish hamda o‘smalarning rivojlanishini kuzatish uchun ishlatiladi. Ushbu maqolada xolin va kreatininning biokimyoviy ahamiyati, spektral xususiyatlari va klinik qo‘llanilishi ko‘rib chiqilib, ularning diffuz astrositomalarda differensial diagnostika, davolash rejalashtirish va prognozdagi roli tahlil qilinadi.