RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR TASHQI SAVDO XARAJATLARINI KAMAYTIRISH OMILI SIFATIDA. - Teshaboyev Jasurbek Erkinovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Kirish Global iqtisodiyotning tobora raqamlashib borayotgan sharoitda tashqi savdo raqamli texnologiyalardan foydalanish milliy iqtisodiyotlarning raqobatbardoshligini oshirishga xizmat qiluvchi asosiy faktorlardan biriga aylanmoqda. Xususan, elektron bojxona platformalari, blokcheyn, sunʼiy intellekt va “Big data” kabi texnologiyalardan foydalanish anʼanaviy jarayonlarni takomillashtirib, bu boradagi xarajatlarni sezilarli kamaytirmoqda. Bu kabi texnologiyalarni joriy etgan mamlakatlarda tashqi savdo operatsiyalariga ishlov berish vaqtini 40 foizgacha qisqartirganligi bu boradagi erishiladigan iqtisodiy samarani koʻrsatib, masalaning dolzarbligini belgilaydi (OECD, 2021).