SIYDIK YO‘LINING YUQORI QISMIDAGI YIRIK TOSHLAR BILAN KASALLANGAN BEMORLARNI MINIMAL INVAZIV DAVOLASH USULLARI SAMARADORLIGINING QIYOSIY TAVSIFLANISHI (ADABIYOTLAR SHARHI) - QURBONOV NURIDDIN PANJI O`G`LI (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Siydik yo`li tosh kasalligi qadimgi davrlardan ma’lum bo‘lgan. Bizning eramizdan bir necha ming yil oldin Misrda jasadlarni balzamlash ba’zi mumiyolanganlarda buyrak va siydik yo‘lidagi toshlarni saqlanib qolishiga imkon bo`lgan. Eng qadimgi tosh 1901 yilda arxeolog Smit tomonidan Misrning El Alma qishlog‘i yaqinida 7000 yil oldin ko‘milgan mumiyodan topilgan. Siydik yo‘lida toshlar ham balzamlangan murdalarda topilgan, ularning ko‘milishi keyingi davrlarga to‘g‘ri keladi. Shunga o‘xshash ma’lumotlarni Gippokrat, Galen, Sels, Abu Ali ibn Sino va boshqa qadimgi olimlarning asarlaridan ham topish mumkin.