SIYDIK YO‘LINING YUQORI QISMIDAGI YIRIK TOSHLARI BILAN KASALLANGAN BEMORLARNI MINIMAL INVAZIV DAVOLASH USULLARI SAMARADORLIGINING QIYOSIY TAVSIFLANISHI - QURBONOV NURIDDIN PANJI O`G`LI (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Kirish Siydik yo‘li tosh kasalligi (urolitioz) dunyo bo‘ylab keng tarqalgan urologik muammolardan biri bo‘lib, yuqori siydik yo‘lida katta o‘lchamdagi toshlarning mavjudligi bemorlarning hayot sifatini pasaytiradi va shoshilinch tibbiy yordamga ehtiyojni oshiradi. Hozirgi kungacha bu bemorlarni tekshirish va davolashning optimal algoritmi bo‘yicha yagona fikr yo‘q. Shu sababli, yuqori siydik yo‘lida katta toshlar bilan og‘rigan bemorlarni tekshirishning samarali va maqsadga muvofiq usullarini aniqlash dolzarb masala hisoblanadi.