LITERARY CONNECTION BETWEEN ALEXANDER FAYNBERG AND ABDULLA ORIPOV IN UZBEK POETRY: HOMELAND AS A UNIFYING THEME. - Mirag'zamova Oysha Mirsherzod qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tadqiqot ishi ikki mashhur o‘zbek shoiri – Aleksandr Faynberg va Abdulla Oripov asarlarida vatan (vatan) tushunchasining ramziy ifodasini o‘rganadi. Faynberg, o‘zbek va rus tillarida ijod qilgan Sovet davri shoiri sifatida tanilgan bo‘lsa, Abdulla Oripov esa "O‘zbekiston xalq shoiri" deb nishonlangan, ikkala shoir ham o‘z asarlarida milliy o‘zlik, sog‘inch va madaniy davomiylik mavzularini yoritadilar. Faynbergning "Vatan" she’ri va Oripovning "O‘zbegim" asaridan tanlab olingan parcha asosida chuqur tahlil o‘tkazish orqali ushbu tadqiqot har bir shoirning vatanni shaxsiy va jamoaviy o‘zlikni qo‘llab-quvvatlovchi abadiy mavjudot sifatida qanday tasvirlaganini ko‘rsatadi. Bundan tashqari, maqolada Oripovning Faynbergning noyob ijodiy hissasiga oid muhim tanqidiy izohlari kiritilgan bo‘lib, ularning qo‘shimcha she’riy ovozlari O‘zbek adabiyotini qanday boyitgani ta’kidlanadi.