ELEKTR ENERGIYASINI UZATISHDAGI TEXNOLOGIK YO‘QOTISHLAR TAHLILI - Sultonov Bozorboy Jo‘raqulovich; Abdirasulov Komil Fayzulla o‘g‘li. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Dastavval elektr energiyasi nima, degan savolga qisqacha to‘xtalib o‘tsak. Elektr energiyasi — zaryadlangan zarralarning tartibli harakati, tezligi yorug‘lik tezligi bilan barobar — soniyasiga 300 ming kilometr.Oxirgi ikki asr mobaynida ilm-fanning erishgan barcha yutuqlari — olamshumul ixtirolar elektr energiyasi bilan chambarchas bog‘liq. Ta’bir joiz bo‘lsa, u iqtisodiyot tayanchi, ishlab chiqarish va xo‘jalik yuritishning birinchi raqamli ehtiyoji. Elektr energiyasining o‘ziga xos xususiyatidan biri shundaki, u bir nuqtadan ikkinchi nuqtaga uzatilganda, bir qism energiya bosib o‘tilgan masofa uchun sarf bo‘ladi. Ya’ni, o‘tkazgichdagi qarshiliklarni yengish uchun sarflanadi. Boshqa energiya turlarini uzatish uchun esa qo‘shimcha energiya sarfi yoki transport xizmatlari talab etiladi.