ULTRABINAFSHA NURLARINING INSON KO‘RISH A’ZOLARIGA SALBIY TA’SIRI TAHLILLARI - Jumayev Akram Boltayevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ultrabinafsha nurlar inson ko’rish a’zolariga salbiy ta’sir qiladi va quyidagi ko’z kasalliklarining rivojlanishiga olib keladi: katarakta, yoshga bog’liq makuladistrofiya, fotokeratit (shox pardaning yallig’lanishi), quyosh retinopatiyasi (to’r pardaning shikastlanishi), ko’z qovoqlari terisi yomon sifatli o’smalari, ptergium (konyuktiva o’sishi). Shu sababli ushbu kasalliklarga olib keluvchi ultrabinafsha nurlar va boshqa ta’sirlardan himoyalanish zarur hisoblanadi.