BOLALARDA O’TKIR PNEVMONIYANING KECHISH XUSUSIYATLARI - USMONOVA ZUHRAXON MAMADALIYEVNA; DEXQONOVA AROFATXON ADHAMJON QIZI (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Pnevmoniyalar - go’dak yoshdagi bolalar nafas tizimi kasalliklari orasida eng ko’p uchraydigan kasallikdir. Bu yoshdagi bolalarni nafas tizimining anatomo- fiziologik xususiyatlari o’pka to’qimasiga infeksiyani oson tushishiga va tez tarqalishiga, o’pka shishi rivojlanishiga moyillik tug’diradi. Kasallik ko’pincha O’RVI dan, bronxitlardan so’ng rivojlanadi. Bu esa o’z navbatida pnevmoniyalarni diagnostik usullari, davolash va oldini olish choralarini, reabilitatsiya usullarini takomillashtirishni talab qiladi. Pnevmoniyalarni turli klinik variantlarining etiologiyasi, patogenezi, klinik shakllarining, laborator va rentgenologik ma’lumotlariga asoslanib to’g’ri diagnoz qo’yish, nafas olish tizimining boshqa xastaliklari bilan differensial diagnostikasi, shifoxona va poliklinikalarda, QVP larda davolash, reabilitatsiya va dispanser nazorat qilish muxim ahamiyatga ega. Maqolada nafas olish sistemasini anatomo- fiziologik xususiyatlari, hozirgi kunda ko’plab davlatlarda aniqlanayotgan Metapnevmovirus kasalligining birdaniga o’pkaga asorat berib pnevmoniya holatlarini keltirib chiqarayotganligi va bu holat ayniqsa bolalarda tez rivojlanayotganligini inobatga olib o’tkir pnevmoniyalarni etiologik va moyil qiluvchi omillari, pnevmoniyalarni rivojlanish mexanizmlari, o’tkir pnevmoniyalarning turli shakllarini aniqlash, pnevmoniyalarni shakliga ko’ra klinik belgilarini aniqlash, nafas shovqinlarini differensial diagnostikasi ilmiy asosda yoritilgan.