QALQONSIMON BEZ KISTA KASALLIGI, DAVOLASH VA OLDINI OLISH CHORA-TADBIRLARI. - Qahhorova Feruza Mahmudovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Qalqonsimon bezni bir juft yuqori va bir juft pastki arteriyalar qon bilan taʼminlaydi, simpatik va parasimpatik nerv tolalari innervatsiya qiladi. U organizmda modda va energiya almashinuvi regulyatsiyasida ishtirok etuvchi yodli gormon tiroksin (T4), triyodtironin (TZ) va tireokaltsitonin ishlab chiqaradi. Qalqonsimon bez funksiyasini markaziy nerv sistemasi, faoliyatini esa gipofiz bezi boshqaradi.