PEDAGOGIK TADQIQOTLARNING MAZMUNI VA MOHIYATI - Mirjalilova Mohlaroyim, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Pedagogik tadqiqotlar ta'lim va tarbiya jarayonlarini ilmiy asosda o‘rganish,  takomillashtirish  va  samaradorligini  oshirishga  qaratilgan  tadqiqot faoliyatidir.  Ushbu  tadqiqotlar  ta'limning  nazariy  va  amaliy  masalalarini  hal  qilish, zamonaviy pedagogik texnologiyalarni ishlab chiqish va ularni joriy etish, shuningdek, ta'lim tizimidagi muammolarni aniqlash hamda ularning yechimlarini topishga xizmat qiladi.  Tadqiqotlarning  mazmuni  ta'lim  jarayonidagi  subyektlar  —  o‘qituvchilar, o‘quvchilar va ularning o‘zaro aloqalari bilan bog‘liq pedagogik  jarayonlarni  tahlil qilishdan iborat. Mohiyat jihatidan esa pedagogik tadqiqotlar ta'lim-tarbiya metodlarini ilmiy asoslarga tayangan holda tahlil qilish va yangilash orqali ijtimoiy ehtiyojlarga mos ta'lim tizimini shakllantirishga qaratiladi. Bunda ta'limning psixologik, sotsiologik va texnologik omillari inobatga olinadi. Shuningdek, tadqiqotlar natijasida olinadigan ma'lumotlar ta'lim sifati va samaradorligini oshirish, shaxsning rivojlanish ehtiyojlarini qondirish  va  jamiyatning  ma'naviy-madaniy  taraqqiyotiga  hissa  qo‘shishda  muhim ahamiyat kasb etadi.