ENDEMIK BOʻQOQ BILAN KASALLANISHNING XUDUDLAR BO‘YICHA TARQALISHI - Usmanova Nilufar Yandash qizi,; Xamzayeva Nilufar Toshtemirovna,; Berdiqulova Dilfuza Muratovna,; Abdukaxarova Muattar Faxriddinovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Qalqonsimon bezni paypaslashda aholi orasida tugunli buqoq 3-5%  bemorlarda,  skrining  ultratovush  tekshiruvi  (US)  va  to‘qimalarning  otopsisi paytida 20-35% da qayd etilgan. Tugunli toksik bo‘lmagan buqoq rivojlanishi uchun ko‘plab etiologik omillar mavjud (endemik buqoq, Federal Endokrinologiya fanlari tomonidan  o‘tkazilgan  epidemiologik  tadqiqotlarga  ko‘ra  markazi,  Rossiya Federatsiyasida aholi yod tanqisligi kasalliklarini rivojlanish xavfi bo‘lmagan hududlar yo‘q.