SEMANTIK OB’EKTLAR - Tojimamatov Israiljon Nurmamatovich,; Mashrabova Charosxon Qahramonjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Semantik ob'ektlar mavzusi tilshunoslik, falsafa, informatika va psixologiya kabi sohalarda muhim o'rin tutadi. Ular til va ma‘no o'rtasidagi aloqani tashkil  etuvchi  va  atrofdagi  dunyo,  hodisalar  yoki  tushunchalarni  ifodalovchi ob'ektlardir. Ushbu maqola semantik ob'ektlarning ta'rifi, ularning turlari, til va sun'iy intellektdagi o'rni, shuningdek, jamiyatdagi ahamiyatini tahlil etadi. Semantik ob'ektlar real va g'oyaviy dunyo o'rtasidagi bog'lanishni ko'rsatib, ma'no yaratishda asosiy vosita hisoblanadi. Til orqali ifodalangan har bir so'z yoki ibora semantik ob'ekt sifatida o'ziga xos ma'no va tushunchani aks ettiradi. Maqolada semantik ob'ektlarning jismoniy va abstrakt  turlari,  ularning  ijtimoiy,  simvolik  va  ko'plik  shakllari,  shuningdek,  bu ob'ektlarning kompyuter ilmlarida va tabiiy tilni qayta ishlashda qanday qo'llanilishi muhokama  qilinadi.  Shu  bilan  birga,  semantik  ob'ektlar  sun'iy  intellekt  tizimlarida ma'lumotlarni  tahlil  qilish,  qarorlar  chiqarish  va  ma'lumotlarni  izlashda  qanday  rol o'ynashini  ko'rib  chiqiladi.  Ushbu  maqola  semantik  ob'ektlar  konseptsiyasini chuqurroq tushunishga yordam beradi va turli fanlarda ularning qo'llanilishiga yangi yondashuvlarni taqdim etadi.