TOAD DATA MODELER YORDAMIDA MA'LUMOTLAR BAZASINI LOYIHALASH VA OPTIMALLASHTIRISH - Tojimamatov Israil Nurmamatovich,; Abdumutalova Husnida SaidAhmad qizi,; Mamajonova Sarvinoz Abrorjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Toad  Data  Modeler  dasturi  ma'lumotlar  bazasini  loyihalash, optimallashtirish  va  boshqarishda  foydalaniladigan  ilg'or  vosita  hisoblanadi.  Ushbu maqolada,  Toad  Data  Modeler  dasturining  asosiy  vazifalari,  uning  ma'lumotlar bazasini  loyihalashdagi  ahamiyati  va  samaradorligi,  shuningdek,  dastur  yordamida tizimlarni  optimallashtirish  va  xatoliklarni  aniqlash  jarayonlari  batafsil  yoritilgan. Dastur foydalanuvchilarga ma'lumotlar bazasining tuzilishini vizual tarzda yaratish, diagrammalar  yordamida tizimdagi bog'lanishlarni tahlil qilish, optimallashtirish va xavfsizlikni ta'minlash imkoniyatlarini beradi. Toad Data Modeler ko'plab sohalarda, jumladan,  bank  tizimlari,  e-tijorat,  sog'liqni  saqlash  va  ta'limda  keng  qo'llaniladi. Maqolada dastur yordamida yaratilgan amaliy misollar orqali Toad Data Modeler ning tizimni  tezlashtirish,  resurslarni  tejash  va  xatoliklarni  aniqlashda  qanday  ishlashi ko'rsatilgan.